Schimmelinfectie baby

Een schimmelinfectie bij uw baby is niet ongewoon en eigenlijk krijgen alle ouders er wel eens mee te maken. Schimmelinfecties zijn vooral vervelend voor uw kindje, omdat het behoorlijk pijnlijk kan zijn. Het is dus belangrijk dat, wanneer u constateert dat uw baby last heeft van een schimmelinfectie, hier niet alleen direct iets aan doet, maar dat u ook voor de juiste aanpak kiest. Schimmelinfectie wordt soms over het hoofd gezien , doordat ouders denken dat het om een onschuldige luieruitslag gaat. Echter, meestal is de schimmelinfectie juist een gevolg van luieruitslag. Om schimmelinfecties op de huid die bedekt wordt door de luier tegen te gaan, is het belangrijk alert te reageren op luieruitslag en de luier regelmatig te verschonen.

schimmelinfectie baby
ECOBOOM Bamboe Eco Wegwerp luier

Maak met ECOBOOM bamboe babyluiers een bewuste, verantwoorde en DE meest duurzame keuze. De luiers van ECOBOOM bestaan uit 100% natuurlijke en biologische grondstoffen. Daarnaast bestaan onze ECOBOOM luiers uit bamboevezels die van nature een antibacteriële en antischimmel werking hebben voor een maximale bescherming van gevoelige billetjes (SGS rapport).

Verkrijgbaar bij

bol.com

Hoe ontstaat een schimmelinfectie bij baby's?

Schimmelinfectie wordt veroorzaakt door de candida schimmel. Deze schimmel bevindt zich normaal gesproken op de onze huid en de slijmvliezen en levert bij een gezonde huid geen problemen op en zal ook niet zomaar tot een schimmelinfectie leiden. De urine en ontlasting in de luier van uw baby, zorgen er echter voor dat de huid van de billen overgevoelig is voor beschadiging. Wanneer zo’n beschadiging optreedt, heeft de schimmel kans op de huid binnen te dringen. Hierdoor kan er een schimmelinfectie ontstaan.

Schimmels komen overal op ons lichaam voor en schimmelinfecties daarom ook. Een schimmelinfectie op de huid die door de luier bedekt wordt, komt bij baby’s het meest voor, omdat de huid daar nu eenmaal gevoeliger is en de stoffen in de urine en ontlasting een agressieve werking op de huid hebben. Wondjes en beschadigingen kunnen daardoor sneller ontstaan dan op andere delen van het lichaam.

Luieruitslag of schimmelinfectie bij een baby

Schimmelinfecties op de billen, de schaamstreek of de geslachtsdelen ontstaan vaak als gevolg van onbehandelde luieruitslag. De huid raakt beschadigd en de schimmel kan via de beschadigde huid de onderhuid bereiken, waardoor een infectie ontstaan. Het is soms lastig om luieruitslag van een schimmelinfectie te onderscheiden en doorgaans geldt dat wanneer u beschadigingen aan de huid zich, zoals rode schrale plekken die wat donkerrood gekleurd zijn, er sprake is van een infectie. Bij een lichtgekleurde huid die wat schraal aanvoelt maar niet zozeer beschadigd is, is er meestal sprake van een gewone luieruitslag.

Baby billen met een schimmelinfectie

Wanneer de huid van de babybillen dermate beschadigd is en er een schimmelinfectie is opgetreden, is het belangrijk dat u hier snel en adequaat op reageert. Schimmelinfecties gaan namelijk niet vanzelf over en zijn voor uw baby ontzettend pijnlijk. Voor de behandeling van een schimmelinfectie is het raadzaam om niet met allerlei keukenmiddeltjes aan de slag te gaan, maar direct even langs de huisarts te gaan. Ook wanneer u twijfelt of er sprake is van een gewone luieruitslag of een schimmelinfectie, doet u er wijs aan even een bezoek aan de dokter te brengen.

Schimmel in de mond van een baby

Schimmels bevinden zich op heel ons lichaam en bij een gezonde baby levert dit geen problemen op. Pas wanneer de huid beschadigd raakt, kan er gevaar voor schimmelinfectie ontstaan. Dat komt het meest voor op de billen van een baby, maar kan ook in delen van de mond voorkomen. Een van de vele schimmels die zich in en op ons lichaam bevinden is de candida schimmel. Een op zichzelf onschuldig schimmel, behalve wanneer er teveel van aanwezig is. Ook op de slijmvliezen bevindt zich de candida schimmel. De hoeveelheid wordt gereguleerd door ons lichaam en andere schimmels die daar aanwezig zijn. Zolang alles in balans is, zal er geen probleem zijn, maar wordt de balans verstoord, dan kan er een schimmelinfectie optreden. Dit uit zich door witte of rode verkleuringen van het slijmvlies die vaak voor een brandend gevoel zorgen. Vermoedt u er teveel schimmel in de mond van uw baby aanwezig is en er sprake is van een schimmelinfectie, dan is het verstandig om even langs de huisarts te gaan.

Schimmelinfectie bij een baby in het gezicht

Rode vlekken in het gezicht van uw baby komen regelmatig voor. Wanneer de baby te warm gekleed is of bij het eten van bepaalde voedingsstoffen. Verkleuringen van het gezicht kunnen echter ook veroorzaakt worden door schimmels die via kleine wondjes in het gezicht de onderhuid hebben bereikt. In dat geval is er sprake van een schimmelinfectie en dient u direct actie te ondernemen. Schimmelinfectie in het gezicht komt in vergelijking met infecties op bijvoorbeeld de huid onder de luier, niet zo heel vaak voor en ouders zijn hier daarom niet altijd even alert op. Wanneer er sprake is van een schimmelinfectie bij een baby in het gezicht, zal de baby meer huilen (krijsen) en het huilen houdt veel langer aan. Merkt u afwijkend huilgedrag en constateert u rode vlekken in het gezicht van uw baby, dan is het tijd om even een bezoek aan de huisarts te brengen. Schimmelinfecties aan het gezicht kunnen hardnekkig zijn en verdwijnen ook niet vanzelf. De huisarts zal u doorgaans een zalf voorschrijven waarmee de schimmelinfectie kan worden bestreden.

Schimmelinfectie bij het geslachtsdeel van een baby

Alle delen van de huid die zich onder de luier bevinden, zijn extra gevoelig voor luieruitslag en schimmelinfecties. Dat geldt niet alleen voor de billen, maar ook voor het geslachtsdeel van uw baby. Merkt u dat uw baby last heeft van luieruitslag of ziet u rode vlekken op de billen, controleer dan ook altijd even het geslachtsdeel. Wanneer er sprake is van schimmelinfectie op het geslachtsdeel, zullen er donkerrode vlekken te zien zijn en is de huid vaak ook wat beschadigd. Ook kunnen er (meestal in vergevorderd stadium) rode bultjes of blaasjes op het geslachtsdeel aanwezig zijn. Bij gewone luieruitslag treden dergelijke symptomen niet op en wanneer u blaasjes of bultjes ziet, weet u vrijwel zeker dat er sprake is van een schimmelinfectie. Schimmelinfectie kan net als luieruitslag zorgen voor een behoorlijk pijnlijk gevoel, waardoor uw baby meer zal huilen. De huisarts kan u een crème voorschrijven die de schimmelinfectie binnen een paar dagen doet verdwijnen. Het is dan wel belangrijk dat u ervoor zorgt dat u regelmatig de luier verschoont en de huid na het wassen goed afdroogt.

Behandelen van een schimmelinfectie bij een baby

Heeft uw baby last van een schimmelinfectie dan is een bezoek aan de huisarts de beste actie. Weet u niet zeker of er sprake is van een schimmelinfectie of een gewone huid- of luieruitslag dan is het toch raadzaam even langs de dokter te gaan. Bedenk dat schimmelinfectie behoorlijk pijnlijk is voor uw kindje en des te langer u wacht des te groter het gebied dat geïnfecteerd raakt met de infectie zal zijn. De huisarts zal in de meeste gevallen het middel Daktarin voorschrijven. Deze zalf is niet zonder recept te verkrijgen en is uiterst effectief tegen schimmelinfecties, ongeacht waar deze zich voordoen.