Hoofdschimmel

Heeft u last van jeukende plekken op het hoofd,een overmaat aan schilfers en wellicht geelgekleurd of rode korsten op de hoofdhuid, dan is de kans groot dat er sprake is van een schimmelinfectie. Hoofdschimmel kan bij iedereen voorkomen, maar vooral kinderen hebben een vergroot risico op hoofdschimmel. Dit, omdat hun immuunsysteem nog volop in ontwikkeling is en nog niet afdoende antistoffen bevat om hoofdschimmel zelf effectief te bestrijden. In de meeste gevallen is een goede hygiëne, in combinatie met medicatie voldoende om de hoofdschimmel aan te pakken.

hoofdschimmel
Australian Bodycare Hoofdhuidbehandeling

Hoofdhuidbehandeling tegen roos, jeukende, droge, geïrriteerde of schilferende hoofdhuid met Tea Tree Olie

Hoofdschimmel symptomen

De eerste symptomen van hoofdschimmel is jeuk, gevolgd door een overmatige aanwezigheid van schilfers. In een volgend stadium kunnen er ringvormige, rood- of geelgekleurde korstjes op de hoofdhuid ontstaan. Wanneer hoofdschimmel niet vroegtijdig wordt behandeld, kan er haaruitval optreden, waardoor er kale plekken op de hoofdhuid ontstaan.

Oorzaken van hoofdschimmel

Schimmels zijn overal op ons lichaam aanwezig en zolang deze in kleine hoeveelheden bestaan, worden deze op een natuurlijke wijze vanzelf verwijderd, bijvoorbeeld bij het douchen. Bij hoofdschimmel heeft de schimmel op het hoofd zich in de haarzakjes van het hoofd weten te nesten. Daar horen ze niet thuis en zijn de door ons immuunsysteem ook lastig te bestrijden. Dat bestrijden gaat door middel van vetzuren die de schimmels als het ware vernietigen en afvoeren. Wanneer er echter een tekort aan vetzuren bestaat, zal het lichaam niet in staat zijn zelfstandig de schimmel die zich in de huidzakken heeft gepenetreerd aan te pakken. Na verloop van tijd breiden de schimmels zich uit en dat gaat samen met een jeukende gevoel.

Hoofdschimmel behandelen

Ons lichaam is dus in eerste instantie goed in staat de schimmels die zich op ons lichaam, en dus ook op de hoofdhuid bestaan, aan te pakken. Wanneer de schimmel zich echter in de huidzakken heeft genesteld, wordt het een lastiger verhaal. Het lichaam zal dan in ieder geval meer tijd nodig hebben om de hoofdschimmel te bestrijden. Daarvoor is vetzuur nodig en bij een tekort aan vetzuren, is er geen andere oplossing dan het gebruik van medicijnen. De medicijnen, vaak in de vorm van anti-schimmeltabletten, bestrijden de schimmels van binnenuit. Een schimmelinfectie bestrijden, of dit nu op het hoofd is of ergens anders op het lichaam, duurt tussen de 7 en 12 weken. Heeft u van uw huisarts medicijnen gekregen, dan dient de kuur in z’n geheel te worden afgemaakt. Het soort medicijnen dat u dient te gebruiken, hangt af van het soort schimmel dat de infectie veroorzaakt. Voor de behandeling van hoofdschimmel doet u er dus verstandig aan deze door uw huisarts te laten bekijken.

Hoofdschimmel shampoo

Naast het gebruik van medicijnen, wordt door de huisarts meestal ook aanbevolen een anti-schimmel shampoo te gebruiken. Medicatie bestrijd dan de infectie van binnenuit, terwijl de shampoo de schimmel van buitenaf bestrijdt. U gebruikt deze shampoo dus tegelijkertijd met de medicatie die u van de huisarts heeft gekregen. Nadat de hoofdschimmel is verdwenen, doet u er verstandig aan om nog een aantal weken de anti-schimmel shampoo te blijven gebruiken. Deze shampoo kunt u overigens gewoon bij de apotheek of drogist kopen.

Hoofdschimmel besmettelijk

Veel schimmelsoorten kunnen van mens op mens en zelfs van dier op mens worden overgedragen. Bij de meeste hoofdschimmels is dit ook het geval. Wanneer u hoofdschimmel heeft, dient u dus zeker ook andere gezinsleden en huisdieren na te laten kijken. Hierbij kan het geen kwaad wanneer andere leden van het gezin ook de anti-schimmel shampoo gebruiken. Voor medicatie is het verstandig om altijd eerst een bezoek aan de huisarts te brengen.

Hoofdhuidbehandeling tegen roos, jeukende, droge, geïrriteerde of schilferende hoofdhuid met Tea Tree Olie