Itraconazol

Itraconazol (merknaam Trisporal) is een medicijn wat gebruikt wordt tegen schimmelinfecties van de huid en gisten. Bij schimmelinfecties van de huid moet je denken aan bijvoorbeeld ringworm of voetschimmel. Ook vaginale schimmelinfecties zijn binnen enkele dagen over dankzij Itraconazol.
Je zult in het begin weinig merken van het medicijn. Het medicijn heeft tijd nodig om de celwanden van schimmels te verzwakken, daar sterven ze van af. Na een tijdje merk je pas dat klachten verminderen. Bij Itraconazol is het belangrijk om de gehele kuur af te maken, zelfs wanneer je klachten verdwenen zijn. Doe je dat niet dan is de kans zéér groot dat de klachten terugkomen.

itraconazol
Canesten Gyno 1 Tablet

Snelle, effectieve 1-daagse behandeling voor vaginale schimmel. Makkelijk in te brengen.

Verkrijgbaar bij

bol.com (€18,25)

Itraconazol: Let op

Dit medicijn heb je in de vorm van capsules van 100mg en dranken van 150ml. Je kunt het zonder recept van de huisarts bestellen. Het is wellicht wél verstandig om dit van tevoren te bespreken met je huisarts. Voor de capsules gelden andere regels dan voor dranken. Capsules: tijdens de maaltijd in zijn geheel doorslikken. Niet op kauwen. Drank: op een lege maag innemen (minimaal 3 uur na ontbijt, lunch of maaltijd). Last van de maag, darmen, hoofdpijn, duizeligheid en koorts zijn niet raar. Meestal trekt dit vanzelf weg. Blijf je hier voor een lange tijd last van hebben, neem dan contact op met de huisarts. Doe dit ook wanneer je vocht vast blijft houden of last krijgt van je ademhaling.

Bijwerkingen

Het is onverstandig om dit medicijn te combineren met anderen. Het geeft dan veel wisselwerkingen en dat wil je liever voorkomen. Bespreek met de huisarts wat je wél en niet kunt doen qua combineren. Bijwerken komen zelden voor maar het gebeurt wel. Maag en darmklachten zoals buikpijn, misselijkheid, diarree, verstopping of braken komen voor. Deze klachten verdwijnen snel wanneer je gewend raakt aan het medicijn. Verder kan het nog hoofdpijn, duizeligheid, huiduitslag, koorts en andere waarneming smaak veroorzaken.

De behandeling – hoe moet je een schimmelinfectie effectief behandelen

Net als bij elke medicinale kuur is het verstandig om deze af te maken. Ook als de symptomen van de schimmelinfectie niet meer merkbaar zijn, bijvoorbeeld de jeuk of rode uitslag, dient de kuur volledig afgemaakt te worden. Het vroegtijdig beëindigen van de behandeling kan er namelijk voor zorgen dat de overgebleven schimmels zich gaan vermenigvuldigen waardoor de infectie opnieuw begint.

Daarnaast bestaat het risico dat de schimmel bij het vroegtijdig staken van de behandeling resistent wordt, waardoor een toekomstige behandeling wellicht minder effectief is. Volg daarom de aanwijzingen van de arts of apotheker op.