Schimmelnagel (kalknagel)

Schimmelnagels (kalknagels) kunnen zowel teen als vingernagels zijn, maar dan geïnfecteerd met een schimmel. De medische benaming voor een schimmelnagel is onychomycose Ze vallen behoorlijk op, de nagelranden worden namelijk bruin, groen of witgeel. De nagels kunnen loslaten en worden dik en brokkelig. Schimmelnagels zijn besmettelijk maar wel onschuldig. Er bestaan bovendien veel middelen tegen schimmelnagels die je zelf kunt toepassen.

voetschimmel
Naam productInhoudPrijs
Wartner Kalknagelpen4ML24,95
 Bestellen
Naloc Tube10ml22,46
 Bestellen
Daktarin Nagellak20mg Miconazol 30gr14,08
 Bestellen

Waardoor ontstaat kalknagel (schimmelnagel)?

Zoals elke andere schimmel houdt de schimmelnagel ook van vocht en warmte. Droog je daarom altijd goed af na het douchen. Je kunt ze op het blote oog niet zien, maar iedereen heeft schimmels op de huid en onder de nagelranden. Er ontstaat pas een infectie wanneer de schimmel de huid of nagels binnendringt. Het is verstandig om je nagels ook goed bij te houden. Je kunt je nagels beschadigen door sporten, knellende schoenen en bijvoorbeeld nagelbijten. Wanneer je nagels beschadigd zijn, raken ze gemakkelijker geïnfecteerd.

Preventief zijn

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Hier een aantal adviezen:

  • Draag comfortabele en ventilerende schoenen die niet te strak zitten.
  • Draag elke dag schone sokken.
  • Loop je in een openbare ruimte waar mensen lopen op blote voeten? Draag slippers!
  • Droog jezelf goed af, let goed op tussen de tenen.
  • Was je voeten zo veel mogelijk zonder zeep. Was je ze toch met zeep? Spoel ze dan goed af.

Schimmelnagel / kalknagel behandelen

Hoe vervelend en onprettig het er ook uit ziet, ze zijn onschuldig. Je hoeft ze meestal niet te behandelen. Maar wat moet je dan wél doen tegen kalknagels? Wanneer de infectie klachten veroorzaakt, moet je dit met je arts bespreken. Samen kunnen jullie bespreken of een behandeling zinvol zou zijn.
Antischimmelpillen werken helaas niet altijd. Ook hebben deze antischimmelpillen veel bijwerkingen. Daarom moet je dit goed bespreken met de huisarts.

  • 30% van schimmelnagels verdwijnen niet na antischimmelpillen.
  • Genezen? Juich niet te vroeg. Er bestaat een grote kans dat hij hierna terugkomt.
  • Antischimmelpillen versterken de werking van sommige medicijnen.
  • Neem geen antischimmelpillen wanneer u zwanger bent, wilt worden, of als u borstvoeding geeft.
  • Kuur duurt meestal drie maanden.

Terbinafine en Itraconazol zijn voorbeelden van antischimmelmiddelen.

Laseren van schimmelnagels

Het is nog niet helemaal zeker, maar dit is volgens velen het beste middel tegen kalknagels. Het schijnt meer effect te hebben dan tabletten, bovendien zonder bijwerkingen. De laser op de nagel wordt verhit maar vernietigd alleen de schimmel. De nagel, het nagelbed en de omliggende huid wordt niet beschadigd. Laseren is behoorlijk verdraagbaar en het beschadigde stuk nagel groeit hierna uit tot een gezonde nagel.