Kalknagel (schimmelnagel)

Kalknagels (schimelnagels) kunnen zowel teen- als vingernagels zijn. Een kalknagel is een nagel die geïnfecteerd is met een schimmel. De medische benaming voor een schimmelnagel is onychomycose. Ze vallen behoorlijk op, de nagelranden worden namelijk bruin, groen of witgeel. De nagels kunnen loslaten en worden dik en brokkelig. Schimmelnagels zijn besmettelijk maar wel onschuldig. Er bestaan bovendien veel middelen tegen schimmelnagels die je zelf kunt toepassen.

voetschimmel
Nailner 2in1

Voor het behandelen en voorkomen van kalknagels. Eenvoudig in gebruik en zorgt ervoor dat de nagel er weer gezond uitziet.

Verkrijgbaar bij

bol.com (€16,95)
ProtectAir Kalknagel Kit

Bij behandeling van kalknagels. Complete behandel set. Makkelijk in gebruik.

Verkrijgbaar bij

bol.com (€26,70)
Wartner Kalknagel

Bij kalknagel. Resultaat zichtbaar na 1 week. Herstelt de nagel, vermindert verkleuring en stopt verdere verspreiding.

Verkrijgbaar bij

bol.com (€26,91)

Waardoor ontstaat kalknagel (schimmelnagel)?

Zoals elke andere schimmel houdt een kalknagel  van vocht en warmte. Droog je daarom altijd goed af na het douchen. Je kunt ze op het blote oog niet zien, maar iedereen heeft schimmels op de huid en onder de nagelranden. Er ontstaat pas een infectie wanneer de schimmel de huid of nagels binnendringt. Het is verstandig om je nagels ook goed bij te houden. Je kunt je nagels beschadigen door sporten, knellende schoenen en bijvoorbeeld nagelbijten. Wanneer je nagels beschadigd zijn, raken ze gemakkelijker geïnfecteerd en krijg je een kalknagel.

Kalknagels voorkomen

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Hier een aantal adviezen om kalknagels te voorkomen:

  • Draag comfortabele en ventilerende schoenen die niet te strak zitten.
  • Draag elke dag schone sokken.
  • Loop je in een openbare ruimte waar mensen lopen op blote voeten? Draag dan altijd slippers!
  • Droog jezelf goed af, vooral tussen je tenen.
  • Was je voeten zo veel mogelijk zonder zeep. Was je ze toch met zeep? Spoel ze dan goed af.

Schimmelnagel / kalknagel behandelen

Hoe vervelend en onprettig het er ook uit ziet, kalknagels zijn onschuldig. Je hoeft ze meestal niet te behandelen. Maar wat moet je dan wél doen tegen kalknagels? Wanneer de schimmelinfectie aan je nagels klachten veroorzaakt, moet je dit met je arts bespreken. Samen kunnen jullie bespreken of een behandeling zinvol zou zijn. Antischimmelpillen werken helaas niet altijd bij kalknagels. Ook hebben deze antischimmelpillen veel bijwerkingen. Daarom moet je het gebruik hiervan vooraf goed bespreken met de huisarts.

  • 30% van kalknagels verdwijnen niet na antischimmelpillen.
  • Genezen? Juich niet te vroeg. Er bestaat een grote kans dat een kalknagel weer terugkomt.
  • Antischimmelpillen versterken de werking van sommige medicijnen.
  • Neem geen antischimmelpillen wanneer je zwanger bent, wilt worden, of als u borstvoeding geeft.
  • Een kuur duurt meestal drie maanden.

Terbinafine en Itraconazol zijn voorbeelden van antischimmelmiddelen.

Laseren van kalknagels

Het is nog niet helemaal zeker, maar dit is volgens velen het beste middel tegen kalknagels. Het schijnt meer effect te hebben dan tabletten, bovendien zonder bijwerkingen. De laser op de nagel verhit de geïnfecteerde kalknagel maar vernietigd alleen de schimmel. De nagel, het nagelbed en de omliggende huid worden niet beschadigd. Laseren is behoorlijk verdraagbaar en het beschadigde stuk nagel groeit hierna uit tot een gezonde nagel.

Kalknagels laten laseren kan je laten doen bij een kliniek welke gespecialiseerd is in het laseren van kalknagels. Tegenwoordig is het ook mogelijk om het zelf te doen met een laserapparaat voor het verwijderen van kalknagels. Dit is vooral aan te raden bij beginnende kalknagels. Heb je last van een vergevorderde kalknagel is het beter om naar een kliniek te gaan.

Kalknagels

Kalknagels zelf behandelen

Er zijn een aantal huishoudelijke middelen die je zelf kunt proberen om een kalknagel te behandelen. Zo wordt er vaak aangeraden om gebruik te maken van Vicks in combinatie met azijn (appelazijn of natuurazijn). Vaak wordt bij een beginnende kalknagel ook knoflook in folie om je tenen wikkelen tijdens de nacht aangeraden. Dit zijn remedies die vaak goed werken bij een beginnende schimmelnagel, maar een doeltreffendere methode is vaak toch het gebruik van een product dat speciaal ontwikkeld is voor het behandelen van een kalknagel.