Schimmelinfectie kind

Schimmels en bepaalde gersten komen in grote mate voor op en in ons lichaam en kunnen bij uw kind soms tot een schimmelinfectie leiden. De schimmels op en in ons lichaam hebben allemaal een specifieke functie en zolang de schimmelhuishouding in balans is, leidt dit niet tot problemen. Is er van een bepaalde schimmel echter een teveel aanwezig in ons lichaam, dan kan dit echter wel tot problemen leiden. Een van de voornaamste schimmels die vaak tot een schimmelinfectie leidt, is de zogenaamde Candida schimmel. Deze bevindt zich op de huid en op het slijmvlies. Wanneer er teveel candida schimmel aanwezig is, doodt deze andere nuttige schimmels waardoor beschadiging van de huid kan ontstaan.

schimmelinfectie kind
ECOBOOM Bamboe Eco Wegwerp luier

Maak met ECOBOOM bamboe babyluiers een bewuste, verantwoorde en DE meest duurzame keuze. De luiers van ECOBOOM bestaan uit 100% natuurlijke en biologische grondstoffen. Daarnaast bestaan onze ECOBOOM luiers uit bamboevezels die van nature een antibacteriële en antischimmel werking hebben voor een maximale bescherming van gevoelige billetjes (SGS rapport).

Verkrijgbaar bij

bol.com

Symptomen van een schimmelinfectie bij een kind

Kinderen spelen en ravotten nu eenmaal graag en brengen vaak, zonder dat zij het zelf in de gaten hebben, kleine beschadigingen aan de huid aan. De candida schimmel dringt vervolgens de huid binnen, waardoor er een schimmelinfectie ontstaat. Schimmelinfecties op de huid zijn dan ook vrijwel altijd op plekken waar de huid al is beschadigd. De meest voorkomende symptomen van een schimmelinfectie bij uw kind zijn rode vlekken en een jeukend, soms branderig gevoel. Wanneer de schimmelinfectie in vergevorderd stadium is, kunnen er verder ook blaasjes en bultjes op de huid van uw kind verschijnen en deze kunnen openspringen.

Vaginale schimmelinfectie bij een kind

Een vaginale schimmelinfectie bij een kind klinkt heel ernstig, maar is in de praktijk vrij onschuldig. Doordat zich teveel candida schimmels rondom de vagina bevinden die via kleine beschadigingen een weg naar de onderhuid hebben gevonden ontstaat er een infectie die met name behoorlijk lastig aanvoelt. Vaginale schimmelinfectie kan behoorlijk jeuken en er kan witte afscheiding uit de vagina komen die wordt veroorzaakt door een teveel aan candida schimmel. Ook plassen kan soms pijnlijk zijn en dat is voor ouders vaak het meest opvallende signaal dat er iets aan de hand is. Wanneer er een vaginale schimmelinfectie aanwezig is kan er soms een verdikking van het slijmvlies van de vagina optreden die er rood en opgezwollen uitziet. Dit hoeft echter niet in alle gevallen te gebeuren. In tegenstelling tot schimmelinfecties op andere delen van het lichaam, kan een vaginale infectie soms vanzelf weer overgaan. Wilt u echter het zekere voor het onzeker nemen, dan is een bezoek aan de huisarts natuurlijk het meest verstandige.

Schimmelinfectie bij de plasser van een kind

Schimmels komen op heel ons lichaam voor, dus ook in de schaamstreek en op het geslachtsdeel van uw kind. Voor ouders is het soms lastig te constateren wanneer er sprake is van een schimmelinfectie op de plasser van het kind. Merkt u dat uw kind ongewoon veel krabbelt aan het geslachtsdeel, dan is het raadzaam om de plasser te controleren. Schimmelinfecties zijn vrij onschuldig, maar zorgen wel voor een jeukend en soms brandend gevoel. Een schimmelinfectie op de plasser van een kind dient behandeld te worden met een zalf. Deze is uitsluitend op recept verkrijgbaar en wanneer u vermoedens heeft dat uw kind last heeft van een schimmelinfectie op de schaamstreek dient u zo snel als mogelijk een bezoek aan de dokter te brengen zodat de infectie op tijd aangepakt wordt.

Schimmelinfecties per leeftijd

Kinderen spelen en ravotten de hele tijd. Soms schaven ze met hun lichaamsdelen tegen harde of scherpe objecten, waardoor er kleine wondjes in de huid kunnen ontstaan. Soms zijn die zelfs zo klein dat ze voor het blote oog niet te zien zijn, maar bieden schimmels wel de mogelijkheid de huid binnen t dringen, wat kan leiden tot een schimmelinfectie. Jonge kinderen zijn niet altijd goed in staat om aan te geven dat ze ergens last van hebben.

Kinderen van 2 jaar bijvoorbeeld zullen de jeuk die ontstaat en eventueel het brandend gevoel dat gepaard gaat met een schimmelinfectie niet direct als ‘afwijkend’ ervaren. U zult uit hun handelingen (meestal het overmatig krabben op de plek waar de schimmelinfectie zich bevindt, moeten opmaken dat er een probleem is.

Wanneer uw kind iets ouders is dan kan het al wat meer aangeven. Kinderen van 3 jaar bijvoorbeeld zullen met korte woordjes als ‘au’ aangeven dat er iets mis is. Het is dan belangrijk om even door te vragen of gewoon de plek nader te bekijken. Pas op dat u de schimmelinfectie niet verwart met een gewone huiduitslag. Doorgaans levert huiduitslag geen brandend gevoel of hardnekkige jeuk op. Merkt u dat uw driejarige regelmatig op dezelfde plek krabbelt, dan is er eigen meestal sprake van een schimmelinfectie.

Bij kinderen van 4 jaar met een schimmelinfectie (of ouder) wordt het vaak al makkelijker om snel actie te ondernemen. Zij geven vaak zonder duidelijk aan dat ze ergens jeuk hebben. Sommige kleuters zullen de plek zelfs aan u laten zien. In dat geval is het zaak om gelijk even langs de huisarts te gaan voor een recept tegen de schimmelinfectie.

Schimmelinfectie op de huid van een kind

Schimmels bevinden zich overal op de huid en zijn onmisbaar voor een goede regulering van onze gezondheid. Zolang de schimmelhuishouding in balans is, zorgen al deze schimmels niet voor problemen. Dat wordt anders, wanneer de balans wordt verstoord. De jonge kinderhuid is nog vrij gevoelig voor allerlei kleine beschadigingen en geven schimmels de kans om de huid binnen te dringen. Wanneer dit gebeurd, dan kan er schimmelinfectie ontstaan. Om schimmelinfectie op de huid van een kind te voorkomen of te constateren controleren veel ouders regelmatig de meest blote plekken van hun kind, zoals de armen en benen en het gezicht. Dit zijn tevens de plekken waar een schimmelinfectie bij kinderen het meest voorkomt.

Behandelen van een schimmelinfectie bij een kind

Wanneer uw bij uw kind schimmelinfectie heeft geconstateerd is een bezoek aan de huisarts de enige juiste handelswijze. Wacht hier niet te lang mee (bijvoorbeeld onder het mom van ‘ik kijk het even aan’) want schimmelinfectie kan zich uitbreiden en is behoorlijk vervelend voor uw kind. De huisarts zal u doorgaans het middel Daktarin voorschrijven. Een uitermate effectief medicijn in de vorm van een zalf. U dient hierbij de geheel voorgeschreven kuur wel stipt na te komen, zelfs wanneer het optisch lijkt dat de schimmel verdwenen is. Vaak is dat namelijk niet het geval en blijft er nog wat onzichtbare infectie achter. Om ook dat laatste stukje schimmelinfectie aan te pakken is het belangrijk dat u dus wat langer doorgaat met behandelen van de geïnfecteerde plaats.

Schimmelinfectie bij een kind na antibiotica

Antibiotica is in de medische wereld het absolute wondermiddel. Het wordt in veel situaties gebruikt en is zeer effectief bij het genezen van de meest uiteenlopende aandoeningen en ziekten. Het is echter ook een van de voornaamste reden dat er bij kinderen een schimmelinfectie ontstaat, wanneer zij antibiotica hebben gebruikt.

Antibiotica zorgt er namelijk voor dat de hele regulering van het darmstelsel op z’n kop wordt gezet. Het doodt allerlei kwaadaardige bacteriën, maar roeit daarnaast ook vaak goedaardige bacteriën uit. Het duurt altijd even voordat deze goedaardige bacteriën en schimmels weer in balans zijn. Doordat er veel bacteriën en schimmels worden gedood, ontstaat er een overschot aan de candida bacterie. En laat dat nu juist de oorzaak zijn van een schimmelinfectie. Heeft uw kind dus recentelijk antibiotica gehad, dan is het raadzaam om extra alert te zijn op schimmelinfecties.