Liesschimmel

Een schimmelinfectie in de liezen noemen we ook wel liesschimmel of tinea cruris. Deze vorm van een schimmelinfectie komt redelijk vaak voor. De schimmelinfectie van de liezen wordt veroorzaakt door vorm van schimmel die tinea heet. Deze schimmel tiert welig in warme en vochtige gebieden op het lichaam. Hierdoor kan deze schimmel ook groeien op de binnenkant van de dijen, de genitaliën en de billen. Deze vorm van een schimmelinfectie komt het meest voor wanneer het warm en vochtig is, bijvoorbeeld in de zomer. Liesschimmel kenmerkt zich door een rode en jeukende uitslag die er vaak als een ring uitziet.

liesschimmel
Daktarin Crème

Bij schimmelinfecties van de huid. Eenvoudig schimmelinfecties behandelen o.a. zwemmerseczeem, voetschimmel of candida.

Verkrijgbaar bij

bol.com

Is liesschimmel besmettelijk?

Schimmel in de liezen is slechts minimaal besmettelijk. De liesschimmel kan worden overgedragen naar een ander door direct contact of indirect door zaken die de schimmel dragen.

De symptomen van schimmel in de liezen

  • Jeukend gevoel van het gebied
  • Schurend en brandend gevel op de huid
  • Een ronde of cirkelachtige verhoogde uitslag op de huid
  • Roodheid van de liezen en de dijen
  • afschilferende huid

Diagnose liesschimmel

In de meeste gevallen kun je schimmel in de liezen vaststellen aan de hand van hoe de schimmel er uitziet en waar hij zich bevindt. Wanneer je dit niet zeker weet kun je omtrent deze schimmelinfectie contact opnemen met je huisarts. De dokter zal in dat geval aan de hand van een fysiek onderzoek en eventueel een microscopisch onderzoek vaststellen of er sprake is van schimmel in de liezen of liesschimmel.

Liesschimmel behandelen

In veruit de meeste gevallen zal de behandeling van schimmel in de liezen eruit bestaan het getroffen gebied schoon en droog te houden en door het aanbrengen van topische geneesmiddelen die in veel gevallen gewoon bij de drogist te koop zijn. Wanneer de liesschimmel daarmee niet verdwijnt zal de huisarts sterkere antischimmel medicijnen voorschrijven. Als je schimmel in de liezen gaat behandelen zorg er dan voor dat je:

  • Jezelf goed wast en afdroogt
  • Gebruik de medicijnen zoals voorgeschreven
  • Elke dag schoon ondergoed gebruikt