Schimmelinfectie man

Op deze pagina hebben we het over de symptomen, behandeling, oorzaken én tips tegen schimmelinfecties bij mannen.

Schimmelinfecties bij mannen komen vaker voor dan je denkt, heb je er last van dan ben je zeker niet de enige. De Candida-schimmel is de veroorzaker van een infectie. Candida is een gist die voortkomt in het menselijk lichaam. Je vind hem terug in de huidplooien zoals de liezen, in de mond, slokdarm en het maag/darm kanaal. Ben je gewoon gezond met een goed immuunsysteem dan heb je hier geen last van. Bij een verminderde weerstand of zelfs ongezonde voeding, kan de schimmel gaan groeien. De schimmel kan ook gaan groeien wanneer iemand langdurig stress heeft, medicijnen gebruikt, of tijdens het vrijen met een vrouw met een vaginale schimmel.

schimmelinfectie man
Daktarin Crème

Bij schimmelinfecties van de huid. Eenvoudig schimmelinfecties behandelen o.a. zwemmerseczeem, voetschimmel of candida.

Verkrijgbaar bij

bol.com

Kan een man een schimmelinfectie krijgen?

Wanneer we het over schimmelinfecties hebben wordt er 9 van de 10 keer meteen aan een schimmelinfectie bij de vrouw gedacht. Maar mannen kunnen net als vrouwen last krijgen van een schimmelinfectie aan bijvoorbeeld de genitaliën. In dit artikel gaan we in op de schimmelinfectie bij de man, de oorzaken van een schimmelinfectie bij mannen en de symptomen van een schimmelinfectie bij de man. Verder kijken we hoe je een schimmelinfectie kunt behandelen en wat daarvoor de meest effectieve behandelingen zijn. Ook geven we inzicht in de beste “over the counter” producten die een schimmelinfectie bij de man genezen. Een schimmelinfectie kan zich ook in de urinebuis manifesteren.

Wat is een schimmelinfectie bij een man?

In de meeste gevallen zal een schimmelinfectie, dus ook bij mannen, worden veroorzaakt door de Candida-schimmel. De Candida is een gistachtige die iedereen bij zich draagt. De Candida is zelfs belangrijk bij een gezond immuunsysteem en een goede darmflora. De Candida kom je niet alleen in de slokdarm en het maagdarmkanaal tegen maar ook in huidplooien, de liezen en er is ook een vorm van Candida op de penis

Wanneer je sterk en gezond bent met een goed immuunsysteem heb je geen last van de Candida. De Candida draagt dan bij aan een gezonde darmflora en een goede flora op de huid en de slijmvliezen. Wanneer de balans echter verstoord raakt en de Candida gaat overgroeien (toenemen in populatie) wordt de Candida een gevaarlijke schimmel met allerlei gezondheidsrisico’s. Deze verstoring kan door medicijngebruik zoals antibiotica, een verminderde weerstand of slechte en ongezonde voeding met bijvoorbeeld veel koolhydraten in gang gezet worden.

Symptomen van een schimmelinfectie bij een man

Wat betreft de symptomen van een schimmelinfectie bij de man kun je denken aan een witte aanslag op het geslachtsdeel die er niet afgewassen kan worden. Een bijzonder vervelend en hinderlijk symptoom maar er zijn er jammer genoeg nog meer.

Symptomen bij een schimmelinfectie bij een man kunnen zijn:

 • Witte afscheiding op de eikel die moeilijk te verwijderen is
 • Geïrriteerde voorhuid
 • Rode vlekjes op de eikel
 • Jeuk aan de penis en de eikel
 • Jeuk in de schaamstreek
 • Te droge huid die schilfert
 • Kloofjes en bulten op de penis en eikel
 • Pijnlijk gevoel bij gemeenschap
 • Pijn bij het urineren

Ook kun je als man een schimmelinfectie in de liezen krijgen, in dat geval zal de schimmelinfectie zorgen voor een rode uitslag op de huid die schilfert langs de buitenste rand. Wanneer je last krijgt van serieuze symptomen bij een schimmelinfectie aan de penis zoals bloed plassen dan is een afspraak bij de huisarts direct noodzakelijk. Uiteraard is het bij een schimmelinfectie aan de penis altijd wenselijk om een afspraak te maken bij je huisarts of dokter.

Waardoor wordt een schimmelinfectie bij mannen veroorzaakt?

De Candida is natuurlijk aanwezig op en in het menselijk lichaam en zal normaal gesproken bij een goed functionerend lichaam geen problemen opleveren. Door meerdere en verschillende oorzaken kan de Candida populatie echter uit balans raken en gaan overgroeien met bijvoorbeeld schimmelinfecties bij zowel mannen als vrouwen als resultaat.

Oorzaken van een schimmelinfectie bij de man samengevat:

 • Periode van langdurige stress
 • Slechte en ongezonde voeding (koolhydraten Inclusief suikers, alcohol)
 • Verminderde weerstand (door bijvoorbeeld ziekte)
 • Opgelopen besmetting na gemeenschap met een vrouw die last heeft van een vaginale schimmelinfectie
 • Medicijngebruik (zoals antibiotica, antidepressiva en corticosteroïden)

Is een schimmelinfectie besmettelijk?

Veel schimmelinfecties zijn besmettelijk. Wanneer je als man seksuele gemeenschap hebt met een vrouw die last heeft van een vaginale schimmelinfectie dan kun je zelf ook besmet raken met de schimmelinfectie. Natuurlijk gaat dit principe ook op voor de man met een schimmelinfectie die daarmee een vrouw kan besmetten. Wanneer je echter een goede weerstand hebt en een sterk immuunsysteem kan de candida besmetting niet overleven.

Wat kun je zelf doen bij een schimmelinfectie als man zijnde?

Gelukkig zijn er een aantal oplossing wanneer je als man last hebt van een schimmelinfectie. In sommige gevallen zal een schimmelinfectie vanzelf over gaan maar wanneer de klachten aanhouden en de symptomen erger worden dan is een afspraak bij de huisarts noodzakelijk.

Je kunt zelf echter ook een aantal dingen doen om de schimmelinfectie te behandelen. Een van de belangrijkste dingen die je daarbij kunt doen is je weerstand weer op niveau te krijgen door bijvoorbeeld een gezond dieet. Wat je nog meer kunt doen om de schimmelinfectie onder controle te krijgen hebben we hieronder voor je op een rij gezet.

 • Een 1e tip is het kiezen van gezonde voeding.
 • Tips bij gezonde voeding: vermijd suikers, witmeelproducten, frisdranken, zoveel mogelijk bewerkt voedsel en kies in plaats daarvan voor natuurlijke en biologische producten die niet zijn bewerkt!
 • Vervang je bakboter door kokosolie! Zoveel gezonder en voor meer gezondheidsproblemen een uitstekende oplossing!
 • Knoflook en kurkuma zijn de “killers” van de candida overgroei, probeer knoflook en kurkuma aan al je gerechten toe te voegen!
 • Vermijd de consumptie van alcohol omdat de Candida hier welig op kan groeien!
 • Probeer te zorgen voor voldoende slaap en zo min mogelijk stress, zo kan je lichaam zich optimaal herstellen van een candida overgroei!

Mijn partner heeft een schimmelinfectie

Wanneer je vrouw last heeft van een vaginale schimmelinfectie bestaat de kans dat zij jou kan besmetten wanneer je seksuele gemeenschap hebt. Je vrouw heeft last van een vaginale schimmelinfectie wanneer:

 • Zij last heeft van witgelige vaginale afscheiding
 • Last van jeuk en roodheid heeft aan de vagina
 • Een pijnlijke vagina heeft
 • Een witte uitslag op het slijmvlies van de vagina

De beste producten bij het behandelen van een vaginale schimmelinfectie

Er zijn een aantal uitstekende producten te koop bij de drogist of online die jouw vrouw kunnen helpen bij het oplossen van een vaginale schimmelinfectie. Deze producten hebben wij samengevat in de top 5 producten bij een vaginale schimmelinfectie. In deze top 5 vindt je de beste crèmes en zalven die je kunt gebruiken om het probleem op te lossen.

De beste producten tegen vaginale schimmelinfecties zijn in ieder geval effectief voor:

 • Het ondersteunen van een gezonde vaginale flora
 • Optimaliseren de pH waarde van de vagina
 • Helpen tegen jeukend gevoel
 • Helpen tegen een pijnlijk gevoel van de vagina
 • Verminderen roodheid en afscheiding
 • En natuurlijk behandelen ze de schimmelinfectie
 • Wanneer de klachten blijven aanhouden of terugkeren dan raadpleeg je de arts!

Terug naar de schimmelinfectie aan de penis

Meestal verdwijnen de klachten uiteindelijk vanzelf na verloop van tijd. Laat je hier echter niet door misleiden want dit betekent niet dat de schimmel dood is of afgestorven, hij blijft gewoon op de achtergrond aanwezig en zal na verloop van tijd weer de kop opsteken. Er zijn een aantal effectieve medicijnen die de schimmelinfectie kunnen stoppen. Deze medicijnen remmen de candida overgroei waardoor de klachten zullen verdwijnen. De beste medicijnen en behandeling van een schimmelinfectie aan de penis zijn itraconazol en trisporal. Van beide medicijnen tegen een schimmelinfectie bij de man hebben wij een artikel geschreven waarin staat wat de medicijnen doen, hoe lang de kuur duurt en of er eventuele bijwerkingen zijn.

Natuurlijke behandeling van een schimmelinfectie bij de penis

Ook kun je ervoor kiezen om de schimmelinfectie aan de penis natuurlijk te behandelen. In dit geval kun je kiezen voor een anti candida-dieet en je hier

strikt aan houden om de overgroei van de candida weer onder controle te krijgen. In het artikel over het candida dieet lees je meer tips, recepten en nieuws over deze natuurlijke behandeling van een schimmelinfectie penis.

Last van een schimmelinfectie?

Er zijn diverse producten die kunnen bijdragen aan het herstel:

Producten bij schimmelinfectie ->