Schimmelinfectie mond en keel

Candida is een gist dat bij iedereen in de mond voorkomt. De hoeveelheid candida die aanwezig is, wordt door ons lichaam gereguleerd. Wanneer dit echter verstoord wordt, bijvoorbeeld door een verzwakt immuunsysteem of bij gebruik van bepaalde medicijnen, kan er een candida-infectie of mondschimmel ontstaan. Mondschimmel komt veel voor bij baby’s, ouderen en mensen die te maken hebben met een verzwakt immuunsysteem en bij een lichte infectie kan deze doorgaans eenvoudig worden behandeld door het toepassen van goede mondhygiëne, al dan niet in combinatie met schimmeldodende medicatie.

schimmelinfectie mond en keel
DentaPic Sonic flosapparaat

Elektrisch schoonmaak systeem voor de tanden. Verwijdert snel tandplak, tandsteen en verkleuringen.

Verkrijgbaar bij

bol.com (€27,90)

Symptomen van mondschimmel

Mondschimmel is te herkennen aan witte of rode vlekken in de mond. Deze zijn vaak te zien op de binnenkant van de wangen of op de tong. In extreme gevallen kan de mondschimmel te zien zijn op bijvoorbeeld het tandvlees of achterin de keel. Het doorslikken van voedsel levert vaak problemen op en kan tevens een pijnlijk branderig gevoel in de keel geven. In uitzonderlijke gevallen, wanneer de mondschimmel zich bijvoorbeeld is uitgezaaid naar de gebieden buiten de slokdarm, kan tevens koorts optreden.

Mondschimmel voorkomen

Een candida-infectie kan worden voorkomen door een gezond dieet te hanteren en natuurlijk een goede mondhygiëne. Tanden poetsen en flossen helpt de aanwezigheid van het candida-gist te reguleren. Wie last heeft van een verzwakt immuunsysteem of bepaalde medicatie moet gebruiken, doet er verstandig aan om bij constatering van mondschimmel, direct even langs de huisarts te gaan, zodat de infectie in het beginstadium kan worden behandeld.

Oorzaken schimmelinfectie in je mond en keel

De stof die aan de basis ligt van veel mondschimmels is candida, een gist dat bij iedereen in de mond voorkomt. Het lichaam reguleert de aanwezigheid van dit gist. Wanneer er echter een verstoring van die regulering plaatsvindt, ontstaat er overgroei, waardoor mondschimmel kan ontstaan. Overgroei kan woorden veroorzaakt door bepaalde ziekten, zoals diabetes of bij gebruik van medicijnen, bijvoorbeeld antibiotica. Stress is ook een factor die van invloed kan zijn op het ontstaan van mondschimmels. Bij stress functioneren we immers niet optimaal en dat kan leiden tot en verzwakt immuunsysteem. De candida gisten worden niet voldoende gereguleerd, waardoor er overgroei kan ontstaan.

Mondschimmel behandelen

Mondschimmel is meestal goed zelf te behandelen, bijvoorbeeld door de mond extra te verzorgen. Poets meerdere malen per dag de tanden en gebruik flosdraad om de ruimte tussen de tanden schoon te houden. Vervang regelmatig de tandenborstel en gebruik geen elektrische tandenborstel, aangezien deze de schimmel juist kan verergeren. Ook het gebruik van een monddouche heeft een negatieve werking op de behandeling van mondschimmel. Wanneer ernstige symptomen optreden, zoals koorts, doet u er verstandig aan even langs de huisarts te gaan. Deze zal u in de meeste gevallen een schimmeldodend medicijn voorschrijven.

Mondschimmel besmettelijk

Het candida-gist komt bij iedereen in de mond voor en alleen wanneer er sprake is van teveel candida-gist, kan mondschimmel ontstaan. De schimmel ontstaat doordat de regulering van de candida wordt verstoort. De oorzaak van candida is dus altijd gekoppeld aan het disfunctioneren van een kleine deel van het immuunsysteem en kan niet worden overgedragen.

Dé oplossing tegen een droge mond –>