Ringworm

Ringworm noemen we ook wel tinea corporis en is geen worm maar een schimmelinfectie van de huid. Ringworm kan overal op het lichaam voorkomen en ziet eruit als een cirkelvormige en rode zweer of blaar. Ringworm wordt meestal vergezeld door een schilferende huid. De buitenkanten of de grenzen van de blaar zijn licht verhoogd ten opzichte van de binnenkant. Ringworm ziet er niet prettig uit maar is geen al te ernstige aandoening.

ringworm
Daktarin Crème

Bij schimmelinfecties van de huid. Eenvoudig schimmelinfecties behandelen o.a. zwemmerseczeem, voetschimmel of candida.

Verkrijgbaar bij

bol.com

Is ringworm besmettelijk?

Ja, ringworm is besmettelijk en kan worden verspreid door direct contact met mensen of dieren. Ook kan de schimmelinfectie ringworm worden verspreid door kleding of meubelen. Warmte en vocht kunnen de verspreiding van ringworm versnellen. Probeer daarom de volgende zaken te vermijden als je weet dat iemand ringworm heeft.

  • Gebruik van kleding en hoofddeksels samen met deze persoon.
  • Gebruik van dezelfde kammen of haarproducten of tondeuse.
  • Gebruik van dezelfde knuffels, handdoeken en beddengoed.
  • Direct contact met de besmette huid van mens of dier.
  • Contact met de huidschilfers van een besmet mens of dier.

Ringworm symptomen

De symptomen van ringworm zijn een ronde, rode zweer of blaar die soms gepaard gaat met een schilferende of schurende huid. Er kunnen meerdere plekken tegelijkertijd geïnfecteerd zijn met ringworm en de ringworm kan elkaar overlappen. Ook kun je last van ringworm hebben zonder last te hebben van de kenmerkende ronde of cirkelachtige blaren. Het is in sommige gevallen ook lastig om ringworm en eczeem uit elkaar te houden. Als je twijfelt over deze symptomen kun je het beste een bezoek aan je huisarts brengen.

Ringworm symptomen

De diagnose ringworm

Een huisarts of dokter kan ringworm vaststellen aan de hand van de uiterlijke kenmerken van ringworm. De dokter zal je vragen of je mogelijk in contact bent geweest met mensen of dieren met ringworm. Aan de hand van een huidmonster kan onder de microscoop definitieve zekerheid worden verkregen.

Ringworm behandelen

Ringworm wordt in veruit de meeste gevallen behandeld met antischimmel geneesmiddelen die direct op de huid worden aangebracht. Meestal is dit in de vorm van een crème of een zalf. De meeste gevallen van ringworm zijn uitstekend te behandelen met de geneesmiddelen die je gewoon bij de drogist kunt kopen zoal Lamisil of Daktarin. Wanneer de ringworm ernstiger en vasthoudend is kan de huisarts krachtigere medicijnen voor de behandeling van ringworm voorschrijven. Ringworm gaat in de meeste gevallen niet vanzelf over.

Wil je alles weten over de schimmelinfectie genaamd ringworm? Lees dan alle veelgestelde vragen op de website van het RIVM.

Ringworm Symptoom

Ringworm besmetting voorkomen

Als je ringworm hebt dan wil je de verspreiding hiervan zo veel mogelijk voorkomen. Ringworm is niet te behandelen met alcohol zoals soms wel wordt beweerd. Het is wel aan te raden om alle producten die in aanraking komen met je huid te ontsmetten met alcohol met een percentage van 70% of hoger. Denk hierbij aan kammen, scheerapparaten, tondeuses en haarborstels. Deze alcohol om de verspreiding van ringworm te voorkomen is ook online verkrijgbaar.

Ringworm tijdens de zwangerschap

Ben je zwanger en heb je het vermoeden dat je ringworm hebt? Neem dan contact op met de huisarts. Bepaalde medicijnen tegen ringworm mogen namelijk tijdens de zwangerschap niet gebruikt worden. Geef hierbij altijd aan dat je zwanger bent en wat je klachten zijn. Ringworm tijdens de zwangerschap levert geen risico’s op voor het ongeboren kind.