Terbinafine

Terbinafine is een antimycoticum of anti-schimmelmiddel, een geneesmiddel wat oraal wordt ingenomen in de vorm van tabletten, of lokaal kan worden aangebracht in de vorm van creme waarbij terbinafine in beide gevallen  een van de bestandsdelen is. Het wordt met name voorgeschreven bij de behandeling van tinea-infecties (huidinfecties). Voorbeelden van dergelijke infecties zijn bijvoorbeeld tinea corporis, tinea cruris, tinea pedis en tinea manuum. Afhankelijk van de aard van de tinea-infectie kan ook gekozen worden voor imidazoolderivaat. Dit laatste is bijvoorbeeld van toepassing bij de behandeling van oppervlakkige Candida-infecties.

terbinafine
Lamisil Voetschimmelcreme

Lamisil Huidschimmelcrème bij voetschimmel.

Verkrijgbaar bij

bol.com (€15,25)
Lamisil spray

Bij voetschimmel. Werkt verzorgend en doodt de schimmels. Handig in gebruik en slechts een behandeling van 7 dagen.

Verkrijgbaar bij

bol.com (€15,79)

Terbinafine creme – lokale behandeling van schimmelinfecties

Voor de lokale behandeling, dus op de huid, van de bekende schimmelinfecties wordt in de meeste gevallen Terbinafine creme voorgeschreven. Voorbeelden hiervan zijn voetschimmel (zwemmerseczeem) en pityriasis versicolor. De creme bestrijdt de aanwezige schimmelinfectie door de celwand van de schimmel te beschadigen. Hierdoor wordt het afsterven bevorderd. Bij huidinfectie merk je al na enige dagen dat de jeuk en de roodheid van de huid afnemen.

Terbinafine creme is verkrijgbaar onder verschillende merknamen zoals Lamisi, Lamisil Once en als het merkloze Terbinafine crème als crème. Het middel is zonder recept verkrijgbaar.

Terbinafine tabletten – orale behandeling voor harnekkige schimmelinfecties

Bij ernstigere vormen van van voetschimmel en kalknagels kan er gekozen worden voor behandeling van de infectie met Terbinafine tabletten. De werking hiervan is hetzelfde als de creme variant met dit verschil dat creme in de meeste gevallen niet voldoende effectief is bij ernstigere vormen van de schimmelinfectie.

Schimmelinfecties zoals Tinea pedis met mocassinpatroon , diepe dermatomycosen aan de teen- en vingernagels (zwemmerseczeem) worden bij voorkeur met tabletten behandeld waarbij de arts de frequentie zal voorschrijven. Deze is afhankelijk van de aard van de schimmelinfectie.

Andere schimmelinfecties zoals Pityriasis versicolor worden in de regel eerder behandeld met seleensulfide of een lokaal imidazoolderivaat.  Mocht je dus twijfelen wat het beste werkt in jouw situatie, raadpleeg dan de arts. Terbinafine tabletten worden verkocht in doordrukstrips en zijn 125mg.

Lamisil Spray & Creme – Effectief & Hygiënisch

Lamisil spray is een Terbinafine houdende spray die op de huid aangebracht kan worden voor een effectieve, kortdurende behandeling van de schimmelinfectie. Hiervoor volstaat het om de spray slechts 7 opeenvolgende dagen te gebruiken. De aangedane huidoppervlakte hoef je met de spray slechts 1 maal daags te behandelen. Lamisil spray is bijzonder effectief en in vergelijking met bijvoorbeeld tabletten een stuk hygiënischer. Doordat de vloeistof sneller wordt opgenomen is het 2 maal zo effectief.

Lamisil crème

Voor een effectieve voetschimmelbehandeling kan ook gekozen worden voor Lamisil crème. Ook hiervoor geldt een grotere effectiviteit waardoor er slechts 1 maal per dag gesmeerd hoeft te worden. Er kan worden volstaan met een korte kuur van 7 dagen.

De behandeling – hoe moet je een schimmelinfectie effectief behandelen

Net als bij elke medicinale kuur is het verstandig om deze af te maken. Ook als de symptomen van de schimmelinfectie niet meer merkbaar zijn, bijvoorbeeld de jeuk of rode uitslag, dient de kuur volledig afgemaakt te worden. Het vroegtijdig beëindigen van de behandeling kan er namelijk voor zorgen dat de overgebleven schimmels zich gaan vermenigvuldigen waardoor de infectie opnieuw begint.

Daarnaast bestaat het risico dat de schimmel bij het vroegtijdig staken van de behandeling resistent wordt, waardoor een toekomstige behandeling wellicht minder effectief is. Volg daarom de aanwijzingen van de arts of apotheker op.