Vaginale schimmelinfectie

Wat kun je doen bij een vaginale schimmelinfectie en wat zijn de symptomen en oorzaken hiervan?

Een vaginale schimmelinfectie is de meest gehoorde klacht bij vaginale problemen. Je kunt een vaginale schimmelinfectie herkennen aan een witte en brokkelige vaginale afscheiding met daarbij vaak een jeukend gevoel, roodheid en een pijnlijke vagina. Een vaginale schimmelinfectie wordt ook wel candida genoemd. Dit is een gistinfectie welke kan zorgen voor deze verschijnselen. Natuurlijk wil je zo snel mogelijk van deze vervelende en hinderlijke klachten af en daar geven we je in dit artikel een aantal praktische tips voor. Gelukkig is een vaginale schimmelinfectie goed te behandelen met een aantal uitstekende producten die je gewoon bij de drogist kunt bestellen.

Vaginale schimmelinfectie
Canesten Gyno 1 Zachte Capsule

Effectieve 1-daagse behandeling bij vaginale schimmel. Makkelijk in te brengen, vormt zich comfortabel naar het lichaam

Verkrijgbaar bij

bol.com (€18,89)
Canesten Gyno 1 Tablet

Snelle, effectieve 1-daagse behandeling voor vaginale schimmel. Makkelijk in te brengen.

Verkrijgbaar bij

bol.com (€18,25)
Canesten Gyno Creme

Effectieve 6-daagse behandeling voor inwendig en uitwendig gebruik.

Verkrijgbaar bij

bol.com (€17,39)

Wat is de oorzaak van een vaginale schimmelinfectie?

Een vaginale schimmelinfectie wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door de volgende oorzaken.

 • Als je hormoonspiegel veranderd kunnen schimmels soms harder groeien. Dit kan bijvoorbeeld bij de menstruatie of gebruik van bepaalde medicijnen zijn.
 • Bij Diabetici is de kans op een vaginale schimmelinfectie vaak groter.
 • Het slijmvlies kan gegeïrriteerd worden door veelvuldig wassen van de vagina met zeep. Hierdoor kunnen schimmels toenemen. Ook neutrale zeep kan dit veroorzaken.

De echte oorzaak is echter niet altijd duidelijk aan te wijze. Soms zijn bovenstaande zaken allemaal niet van toepassing maar is er toch sprake van een vaginale schimmelinfectie.

Candida is een andere benaming voor een schimmelinfectie. Wanneer je vagina een gezonde flora van bacteriën en schimmels heeft is de kans op problemen veel kleiner. Wanneer echter één bacterie gaat overheersen bestaat de kans op klachten zoals een vaginale schimmelinfectie. Candida is echter niet alleen een schimmelinfectie, in het artikel over candida kun je meer lezen over welke klachten een candida overgroei kan veroorzaken.

Wat is de beste behandeling voor een vaginale schimmelinfectie?

De eerste stap bij het behandelen van een vaginale schimmelinfectie is ervoor te zorgen dat het evenwicht van de bacteriën en de schimmels, de zogenaamde flora, weer wordt hersteld. Wanneer je een gezonde vaginale flora hebt is de kans op schimmelinfecties bij een vrouw het kleinst. Dit principe geldt natuurlijk niet alleen voor vaginale schimmelinfecties maar bij alle schimmelinfecties.

Wat zijn de symptomen?

Wat zijn de symptomen van vaginale schimmelinfectie en hoe kun je de symptomen herkennen?

Een schimmelinfectie in de vagina kun je herkennen aan de volgende symptomen:

 • Witte en brokkelige vaginale afscheiding.
 • Jeuk aan de vagina.
 • Irritatie en roodheid van de vagina.
 • Branderig gevoel aan de vagina.
 • Witte uitslag op het slijmvlies van de vagina.
 • Pijnlijk gevoel bij het plassen.
 • Pijnlijk gevoel bij seksuele gemeenschap.

Tips bij een vaginale schimmelinfectie

Vaginale schimmelinfecties voorkomen of genezen is door jezelf te regelen. Met de volgende tips tegen vaginale schimmelinfecties kun je deze voorkomen of het herstel versnellen:

 • Gebruik voor het wassen van je vagina enkel water en geen zeep.
 • Probeer vooral katoenen ondergoed te dragen.
 • Vermijd gedurende de behandeling seksuele gemeenschap.
 • Vermijd het gebruik van inlegkruisjes.
 • Gebruik geen zaaddodend glijmiddel of crème.
 • Eet zo min mogelijk suikers.
 • Zorg voor een gezonde en sterke weerstand!

Over het algemeen mag je van een crème tegen vaginale schimmelinfecties het volgende verwachten:

 • Verlichting van de jeuk.
 • Verlichting van irritatie en roodheid.
 • Optimaliseren van de pH waarde in je vagina.
 • Aanpakken en behandeling van de schimmelinfectie.
 • Ondersteuning van de balans en evenwicht van een gezonde vaginale flora.

Natuurlijk is het verstandig om bij aanhoudende klachten en terugkerende klachten een afspraak te maken bij de huisarts. In overleg met de arts kun je dan kijken of er aanvullende medicijnen nodig zijn om de vaginale schimmelinfectie te behandelen.

Vaginale schimmelinfectie bij een vrouw besmettelijk?

Een vaginale schimmelinfectie is besmettelijk en kan over gedragen worden aan de man. Wanneer je partner echter voldoende weerstand heeft zal de schimmelinfectie die jij hebt geen gevolgen voor je partner hebben. Het is daarom verstandig met elkaar te praten over dit vervelende probleem.

Wil je meer weten over een schimmelinfectie bij mannen dan kun je dat artikel natuurlijk eens lezen op deze website. Want ook bij mannen komen schimmelinfecties aan de penis vaker voor dan je denkt en ook je partner kan de schimmelinfectie overdragen aan jou.

Vaginale schimmelinfectie of een SOA?

Laat je niet van de wijs brengen! Een vaginale schimmelinfectie is een infectie van je vagina met een schimmel, niets meer maar ook niets minder. Een vaginale schimmelinfectie kan je daarom niet vergelijken met een seksueel overdraagbare aandoening (SOA) en het heeft al helemaal niks te maken met een slechte hygiëne. Deze schimmelinfectie bij een vrouw is over het algemeen niet gevaarlijk maar is wel degelijk zeer vervelend om last van te hebben.

Diagnose vaginale schimmelinfectie vrouw

Er zijn bij de drogist of apotheek voldoende goede producten te krijgen voor het behandelen van een schimmelinfectie bij vrouwen. Wanneer je echter last hebt van aanhoudende en/of terugkerende klachten dan kun je het beste een afspraak maken bij de huisarts. Samen met de arts kan dan de diagnose vaginale schimmelinfectie worden gesteld. Dit kan eventueel gebeuren door een beetje afscheiding van de vagina te bestuderen onder de microscoop.

Medicijnen bij een vaginale schimmelinfectie

Meestal gaat deze schimmelinfectie vanzelf over maar wanneer u last heeft van de klachten of de vaginale schimmelinfectie blijft terugkomen dan zijn er een aantal medicijnen en geneesmiddelen die hulp kunnen bieden. Ook wanneer de klachten hinderlijk zijn kan het gebruik van medicijnen noodzakelijk zijn om de schimmelinfectie weer onder controle te krijgen.

Medicijn in de vagina gebruiken bij schimmelinfectie vrouw

De huisarts kan medicijnen zoals miconazol voorschrijven om de schimmelinfectie te behandelen. Een ander middel kan clotrimazol zijn dat helpt tegen schimmelinfecties. Deze medicijnen zijn antischimmel geneesmiddelen

Wanneer je kiest voor zelfzorg kun je zelf cotrimazol aanschaffen zonder recept. Gebruik dit medicijn volgens de aanwijzingen op de bijsluiter.

Kies je voor zelfzorg dan zijn er voldoend geneesmiddelen en medicijnen in de vorm van crèmes, zalf of tabletten te krijgen zonder recept. Omdat het zo kan zijn dat u een schimmelinfectie verwart met een andere aandoening raden wij u toch aan om een afspraak te maken bij uw huisarts voor de diagnose van het probleem.

Vaginale schimmelinfectie in het kort:

 • Een schimmelinfectie bij een vrouw in de vagina is over het algemeen niet ernstig maar wel bijzonder vervelend.
 • Klachten bestaan uit jeuk en een witte en brokkelige afscheiding.
 • Plassen en seks kunnen pijnlijk zijn.
 • De klachten kunnen uit zichzelf weer verdwijnen.
 • De huisarts kan medicijnen voorschrijven.
 • Er zijn een aantal uitstekende “over the counter” producten tegen een vaginale schimmelinfectie verkrijgbaar.
 • Een schimmelinfectie aan de vagina is in principe niet besmettelijk.
 • Natuurlijke behandeling van een vaginale schimmelinfectie is mogelijk met een aantal uitsteken producten.