Voetschimmel

Voetschimmel is een schimmelinfectie die ook wel tinea pedis wordt genoemd. Voetschimmel is te herkennen aan de volgende symptomen:

  • Roodheid
  • Jeuk
  • Brandend gevoel
  • Blaren (in zware gevallen)
  • Zweren (in zware gevallen)
  • Blaasjes (in zware gevallen)

Een andere naam voor voetschimmel is zwemmerseczeem of badschimmel. Voetschimmel is een veel voorkomende schimmelinfectie. De schimmel groeit namelijk erg goed in warme en vochtige omgevingen. Schoenen, sokken, zwembaden en kleedkamers zijn vaak warm en vochtig. Voetschimmel tiert welig in de zomer en in warme en vochtige klimaten.

Vooral mensen die strakke schoen dragen, veel bewegen en die zich veel ophouden in zwembaden zijn gevoelig voor het krijgen van voetschimmel. Hierdoor komt voetschimmel ook vaak voor bij atleten en kinderen. Gelukkig is voetschimmel vaak goed te behandelen met een goede zalf.

voetschimmel
Daktarin Crème

Bij schimmelinfecties van de huid. Eenvoudig schimmelinfecties behandelen o.a. zwemmerseczeem, voetschimmel of candida.

Verkrijgbaar bij

bol.com
Lamisil Voetschimmelcreme

Lamisil Huidschimmelcrème bij voetschimmel.

Verkrijgbaar bij

bol.com (€14,79)

Waardoor ontstaat voetschimmel?

Voetschimmel wordt veroorzaakt door een microscopisch kleine schimmel die leeft op dood weefsel van haar, teennagels en de buitenste huidlaag. Er zijn minimaal 4 verschillende schimmels die verantwoordelijk kunnen zijn voor voetschimmel. De meest bekende hiervan is de schimmel: trichophyton rubrum.

Is voetschimmel besmettelijk?

Het antwoord hierop is: ja, voetschimmel is zeer besmettelijk. Hierdoor is de kans op voetschimmel groot in kleedkamers en openbare zwembaden. Je loopt namelijk vaak met blote voeten door natte omgevingen. Als hier sporen van de voetschimmel terecht zijn gekomen is de kans groot dat je het zelf oploopt. Om dit te voorkomen is het verstandig om in zwembaden zo veel mogelijk slippers te dragen.

De symptomen van voetschimmel

De symptomen van voetschimmel verschillen per persoon. We hebben hierboven al een aantal symptomen genoemd maar hieronder staan ze wat uitgebreider op een rijtje. Aan de volgende veel voorkomende symptomen kun je voetschimmel herkennen:

  • Schilferende en barstende huid op de voeten
  • Roodheid en blaren op de voeten
  • Verzwakte en dunne huid op de voeten
  • Jeuk en een brandend gevoel aan de voeten

Meestal begint een voetschimmel tussen de tenen. Vaak ook tussen de kleine tenen, waardoor voetschimmel vaak niet opgemerkt wordt. Deze vorm van voetschimmel zorgt voor een jeukend en branderig gevoel en kan zich uitbreiden naar de gehele voetzool. Voetschimmel kan ook beginnen als een kleine irritatie, jeuk of schilferende huid die zich verspreid over de gehele voetzolen en de zijkanten van de voeten.

Voetschimmel symptomen

Diagnose voetschimmel

Als je last hebt van geïrriteerde, jeukende voeten met een schilferende huid, hoeft dit nier direct voetschimmel te zijn. De beste diagnose kan gesteld worden doordat de huisarts wat weefsel van de voet afschraapt en dit laat onderzoeken op de aanwezigheid van schimmels. De arts kan ook sterkere middelen voorschrijven dan hierboven genoemd, maar wij raden aan om eerst te proberen of het met deze middelen weg trekt. Zo voorkom je onnodige kosten bij de huisarts.

Behandeling van voetschimmel

Voetschimmel wordt meestal behandeld met uitwendige medicatie. Dit wil zeggen dat er vaak een zalf, crème of poeder gebruikt wordt om voetschimmel te bestrijden. Deze geneesmiddelen worden direct aangebracht op de huid en in de meeste gevallen zal de voetschimmel hierdoor verdwijnen. De beste geneesmiddelen tegen voetschimmel kun je gewoon bij de drogist kopen. In ernstige gevallen zal de huisarts ook tabletten voorschrijven.

Voetschimmel voorkomen

Je kunt zelf een aantal dingen doen om voetschimmel te voorkomen. Zo kun je als je gaat zwemmen of sporten gebruik maken van slippers om een schimmelinfectie te voorkomen. Houdt altijd je voeten droog en schoon omdat schimmels goed kunnen groeien en overleven in een vochtige omgeving. Daarnaast kun je kiezen voor ademende schoenen zodat je geen last krijgt van zweetvoeten en de huid kan blijven ademen. Tevens is dagelijks wassen van de voeten met water en zeep aan te raden mits je de voeten na afloop goed afdroogt en laat drogen. Ook is er goede voetschimmel crème en voetschimmel zalf te koop die effectief is bij de behandeling van deze schimmelinfectie.

Voetschimmel bovenkant voet