Voetschimmel

Voetschimmel is een schimmelinfectie die ook wel tinea pedis wordt genoemd en het is een schimmelinfectie op de voet. Deze voetschimmel zorgt voor roodheid, jeuk, een brandend gevoel en in zware gevallen voor blaren en zweren. Een andere naam is zwemmerseczeem of badschimmel!

Voetschimmel is een veel voorkomende schimmelinfectie. De schimmel groeit het best in een warme en vochtige omgeving zoals schoenen, sokken, zwembaden en kleedkamers. Voetschimmel tiert welig in de zomer en in warme en vochtige klimaten. Vooral mensen die strakke schoen dragen, veel bewegen en die zich veel ophouden in zwembaden zijn gevoelig voor het krijgen van voetschimmel. Voetschimmel besmettelijk? Ja, hierdoor is de kans op voetschimmel groot in kleedkamers en openbare zwembaden.

Meest verkocht Naam product Prijs
Schimmelinfecties van de huid Daktarin Crème €13,70
 Bestellen
Voetschimmel Gel 15ML Mycosan €12,95
 Bestellen
voetschimmel

Waardoor ontstaat voetschimmel?

Voetschimmel wordt veroorzaakt door een microscopisch kleine schimmel die leeft op dood weefsel van haar, teennagels en de buitenste huidlaag. Er zijn minimaal 4 verschillende schimmels die verantwoordelijk kunnen zijn voor vetschimmel. De meest bekende hiervan is de schimmel: trichophyton rubrum.

De symptomen van voetschimmel

Symptomen dat je last hebt van voetschimmel zijn verschillend per person. Je kunt echter een aantal veel voorkomende symptomen herkennen bij voetschimmel:

  • Schilferende en barstende huid op de voeten
  • Roodheid en blaren op de voeten
  • Verzwakte en dunne huid op de voeten
  • Jeuk en een brandend gevoel aan de voeten

Kenmerken en symptomen voetschimmel

Meestal krijg je last van voetschimmel tussen de tenen en dan ook nog eens meestal tussen de kleinste tenen. Deze vorm van voetschimmel zorgt voor een jeukend en branderig gevoel en deze vorm kan zich uitbreiden naar de gehele voetzool. Ook kan voetschimmel beginnen als een kleine irritatie, jeuk of schilferende huid die zich doorontwikkeld tot de gehele voetzolen en de zijkanten van de voeten.

Diagnose voetschimmel

Niet alle geïrriteerde voeten die jeuk veroorzaken en een schilferende huid zijn direct voetschimmel. De beste diagnose kan gesteld worden doordat de dokter wat weefsel afschraapt en dit laat onderzoeken onder de microscoop op de aanwezigheid van schimmels.

Behandeling van voetschimmel

Voetschimmel behandelen wordt meestal gedaan met uitwendig aan te brengen medicatie. Deze geneesmiddelen worden direct aangebracht op de huid en in veruit de meeste gevallen zal de voetschimmel verdwijnen. De beste geneesmiddelen tegen voetschimmel kun je gewoon bij de drogist kopen. In ernstige gevallen zal de huisarts ook oraal in te nemen geneesmiddelen voorschrijven. Houdt altijd je voeten droog en schoon omdat schimmels goed kunnen groeien en overleven in een vochtige omgeving.

Voetschimmel voorkomen

Je kunt zelf een aantal dingen doen om voetschimmel te verhelpen en te voorkomen. Zo kun je als je gaat zwemmen of sporten gebruik maken van slippers om een schimmelinfectie te voorkomen. Daarnaast kun je kiezen voor ademende schoenen zodat je geen last krijgt van zweetvoeten en de huid kan blijven ademen. Tevens is dagelijks wassen van de voeten met water en zeep aan te raden mits je de voeten na afloop goed afdroogt en laat drogen. Ook is er goede voetschimmel crème en voetschimmel zalf te koop die effectief is bij de behandeling van deze schimmelinfectie.

schimmelinfectie huid, huidschimmels, candida, schimmelinfectie, schimmelinfectie man, schimmelinfectie vrouw