Zwemmerseczeem

De term ‘zwemmerseczeem’ verwijst naar een deel van de oorzaak van voetschimmel. Deze schimmel wordt vrijwel altijd overgedragen via vochtige vloeren waar mensen op blote veten lopen, zoals het zwembad. Zwemmerseczeem is een zeer besmettelijke schimmelinfectie van een of beide voeten. Een andere oorzaak van voetschimmel is het dragen van slecht ventilerende of klemmende schoenen. Wanneer de voeten niet voldoende worden geventileerd, ontstaan er zweetvoeten. Het zweet zorgt voor een afname van zuren en die zijn juist zo belangrijk bij het bestrijden van schimmels die op onze voeten terechtkomen.

zwemmerseczeem
Daktarin Crème

Bij schimmelinfecties van de huid. Eenvoudig schimmelinfecties behandelen o.a. zwemmerseczeem, voetschimmel of candida.

Verkrijgbaar bij

bol.com
Lamisil Voetschimmelcreme

Lamisil Huidschimmelcrème bij voetschimmel.

Verkrijgbaar bij

bol.com (€15,25)

Zwemmerseczeem symptomen

Wanneer men last heeft van zwemmerseczeem, kunnen er verschillende symptomen optreden. In vrijwel alle gevallen zullen er rode vlekken en schilfering van de huid plaatsvinden. Wanneer de voetschimmel niet tijdig wordt behandeld, kan deze zich uitbreiden naar de hiel en de nagels. De huid tussen de tenen kan tevens beschadigd raken en in een vergevorderd stadium zelfs scheurtjes vertonen. Wordt de schimmel dan nog steeds niet behandeld, dan kan in uitzonderlijke gevallen de huid loslaten en het lopen ernstig worden belemmerd door de pijn, veroorzaakt door de scheurtjes en loslatende huid.

Zwemmerseczeem voeten

Wanneer voetschimmel niet direct wordt behandeld, kunnen de symptomen in snel tempo verergeren en daarmee een goed functioneren in de weg staan. Scheurtjes in de voeten kunnen er bijvoorbeeld voor zorgen dat lopen wordt bemoeilijkt. Ook kan er een vernelde vermoeidheid optreden wanneer het zwemmerseczeem niet voldoende wordt behandeld. Het kan zelfs voorkomen dat het lichaam zo heftig reageert, dat op andere plekken op het lichaam ook klachten ontstaan. Een van de meest voorkomende klachten die voortkomend uit een voetschimmel, is bijvoorbeeld zwemmerseczeem aan de handen.

Zwemmerseczeem handen

Wie last heeft van zwemmerseczeem en deze niet vroegtijdig of op de juiste manier behandelt, kan krijgen van handeczeem.  Handeczeem wordt niet direct veroorzaakt door een schimmel, maar is bijwerking van de bestrijding van de voetschimmel door het eigen lichaam. Deze  reactie van het lichaam wordt de ide- of mykide reactie genoemd. Bij handeczeem is er sprake van kleine blaasjes en rode vlekken op zowel handen als de vingers. Deze plekken kunnen behoorlijk jeuken en wanneer de blaasjes groter worden, kunnen deze openspringen. Handeczeem is dus een direct gevolg van voetschimmel en bij het behandelen van de handen, dienen dus ook altijd de voeten te worden behandeld.

Zwemmerseczeem behandelen

Voetschimmel kan door uzelf worden behandeld, bijvoorbeeld met schimmel bestrijdende zalf, crème, spray of lotions. Deze zijn zonder recept te verkrijgen bij de apotheek en de drogist. U dient daarbij niet alleen het zwemmerseczeem op de handen of voeten te bestrijden. Bij vetschimmel zult u er rekening mee moeten houden dat de schimmel zich ook heeft genesteld in schoenen en sokken. Deze dient u dus eerst goed te reinigen en vervolgens met een schimmelwerende spray te bewerken., Hierdoor voorkomt u dat de schimmel opnieuw op de voeten en tussen de tenen terecht kan komen.

Zwemmerseczeem zalf

De meeste mensen kiezen voor het behandelen van zwemmerseczeem voor een schimmeldodende zalf. Deze zijn voor een paar euro te koop bij de drogist of de apotheek. U dient de zal meerdere malen per dag aan te brengen en bij voorkeur direct na het douchen, wanneer de voeten helemaal schoon zijn. Breng de zalf echter pas aan na dat u de voeten goed heeft afgedroogd.

Zwemmerseczeem crème

Voor de behandeling van voetschimmel zijn er ook verschillende soorten schimmeldodende crèmes beschikbaar. Het is echter af te raden om voor het bestrijden van een voetschimmel een crème te gebruiken. Crèmes zorgen er namelijk voor dat de huid uitdroogt, terwijl een zalf de huid niet uitdroogt. Bij het gebruik van een crème zal het langer duren voordat zuren de schimmel van binnenuit kunnen bestrijden. Bij zalf is dit juist het tegenovergesteld: de zuurgraad neemt toe, waardoor het lichaam snel van binnenuit de schimmel kan doden en schade aan de huid kan repareren.